Ile kosztuje fotografia kulinarna?
Joanna Kaźmierczak
Fotografka kulinarna z wieloletnim doświadczeniem. Specjalizuje się w stylizacji jedzenia, a także w zdjęciach dla restauracji. Sprawia, że zdjęcia zaczynają opowiadać historię.
Chcesz zamówić wykonanie zdjęć kulinarnych dla swojej marki, ale nie wiesz, jakie są koszty takich sesji? A może zastanawiasz się, z czego wynika cena zdjęć? Przygotowałam dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym zrozumiesz, od czego zależy koszt fotografii kulinarnej.
Fotografia kulinarna – cena. Co składa się na koszt jednego zdjęcia?
Na początek warto wiedzieć, co składa się na koszt jednego zdjęcie. Ponieważ to niestety nie wygląda tak, że fotograf kulinarny (lub fotografka) stawia potrawę na tle, układa kilka dodatków i gotowe. Pomijając już kwestie związane z prowadzeniem działalności, zakupem sprzętu fotograficznego, a także ciągłym doszkalaniem się, na cenę zdjęcie wpływa:
- czas poświęcony na przygotowanie moodboardu, czyli tablicy inspiracji, a także czas związany z szukaniem pomysłów na konkretne aranżacje, kadry;
- czas poświęcony na szukanie wszystkich niezbędnych akcesoria do sesji (produktów spożywczych, kwiatów, innych dodatków);
- koszt związany z zakupem rzeczy niezbędnych do wykonania zdjęcia;
- stopień rozbudowania aranżacji (im bardziej skomplikowane, tym więcej czasu zajmują);
- postprodukcja, czyli obróbka;
- w przypadku zdjęć jedzenia wykonywanych na bazie przesłanego przepisu ważną kwestią jest też czas poświęcony na przygotowanie potraw.
I to tak… w skrócie. Dobrze jest mieć świadomość, że fotografia kulinarna to proces, a sama sesja jest tylko jednym z jego końcowych efektów.
Fotografia kulinarna – współpraca
Napisz i poproś o indywidualną cenę zdjęć, aby dowiedzieć się, ile będzie kosztować fotografia kulinarna w przypadku Twojego zlecenia.
Od czego zależy cena fotografii kulinarnej?
Wiesz już mniej więcej, co składa się na cenę zdjęcia jedzenia. I można założyć, że w większości przypadków, fotograf musi uwzględnić każdy z wymienionych wcześniej elementów. Ale oprócz tego podczas wyceny bierze pod uwagę kilka dodatkowych aspektów:
- zakres eksploatacji zdjęć, czyli w jakich celach będą wykorzystywane;
- czy fotografuje gotowy produkt/danie, czy najpierw musi je samodzielnie przygotować;
- jak rozbudowane mają być aranżacje;
- w przypadku sesji dla restauracji, czy chodzi o zdjęcia potraw, czy może sesję bardziej lifestylową, pokazującą knajpkę.
Dlatego, zanim otrzymasz wycenę, zwykle musisz odpowiedzieć na kilka podstawowych pytań. I przy okazji zachęcam Cię do zapoznania się z moim artykułem, w którym opisuje, jak wygląda współpraca z fotografem kulinarnym.
Fotografia kulinarna – cennik
No dobrze, to w końcu, ile kosztuje fotografia kulinarna…? Obawiam się, że już znasz odpowiedź i ona brzmi – „to zależy”. Ze względu na to, że na koszt zdjęcia wpływa wiele czynników, każde zlecenie wyceniane jest indywidualnie. Widełki w tym przypadku zaczynają się od 100 zł za minimalistyczne, proste zdjęcia i sięgają do 500/600 zł za sfotografowanie jednej potrawy. Czasami też, zwłaszcza w przypadku stylizacji żywności czy zdjęć dla restauracji, wycenia się dzień zdjęciowy, czyli 6-8 godzin pracy.
I oczywiście, znajdziesz w internecie oferty „stylizowanych zdjęć kulinarnych”, których koszt to 30-40 zł za zdjęcie, ale nie oczekuj wtedy, że będą one wysokiej jakości, czy apetyczne. Zazwyczaj też takie stawki oferują osoby, które zajmują się różnymi rodzajami fotografii i nie specjalizują się w zdjęciach jedzenia. A co za tym idzie, efekt nie zawsze jest taki, jakiego można by oczekiwać.
Masz pytania?
Chętnie na nie odpowiem! Napisz do mnie i porozmawiajmy o fotografii kulinarnej.