Dlaczego fotografia kulinarna?
Jeśli chciałabyś/chciałbyś przeczytać wzruszającą historię o tym, jak zrodziła się u mnie pasja do fotografii, to muszę Cię rozczarować — moją motywacją od początku była zazdrość. I wszystkiemu winny jest Instagram oraz Pinterest, który zalewał mnie pięknymi zdjęciami jedzenia (a co jak co, ale jedzenie to ja lubię oglądać). I tak od ponad 5 lat nieustannie uczę się robić jeszcze lepsze zdjęcia kulinarne, a najwyższą formą komplementu jest reakcja odbiorców, którzy przeze mnie robią się głodni… Jeśli chcesz się przekonać, czy na Ciebie też tak działam, sprawdź portfolio.
Fotografia Katowice – oferta
Fotografia kulinarna
Zdjęcia do książek kucharskich, restauracyjnego menu, czy przeznaczone do celów reklamowych — podejmę się każdego zadania, które jest związane z fotografią jedzenia.
Stylizacja żywności
Masz już odpowiednią osobę do robienia zdjęć, ale chcesz mieć pewność, że efekt będzie apetyczny? Zgłoś się do mnie — pracuję również wyłącznie jako stylistka żywności, dbam o to, aby plan zdjęciowy był smakowity.
Fotografia reklamowa
Oprócz fotografii kulinarnej zajmuje się też fotografią produktową aranżowaną. Jeśli potrzebujesz lifestylowych zdjęć do sklepu internetowego lub social mediów, mogę Ci w tym pomóc.
Doświadczenie
Fotografią kulinarną zajmuje się od ponad pięciu lat. Brałam udział w wielu kursach z zakresu fotografii i stylizacji kulinarnej, m.in. u Olimpii Davies. I szkolę się nadal, ponieważ bycie dobrą fotografką to dla mnie nieustanny rozwój.
Jeśli miałabym napisać jedną, najważniejszą rzecz, która mnie wyróżnia, byłoby to zaangażowanie. Jako fotograf kulinarny nie poprzestaję na wykonaniu zadania według zaleceń klienta (no, chyba że właśnie to byłoby dla Ciebie najważniejsze). Proponuje własne pomysły, rozwiązania, dzięki którym wizualna oferta Twojej firmy stanie się ciekawsza. I dzięki temu zaangażowaniu, jednorazowe akcje zamieniają się w stałe współprace, jak w przypadku dietetyczki DrLifestyle, katowickiej kawiarni Witaminka Naturalnie, czy agencji interaktywnej InMedium.
Ponadto oprócz fotografii, zajmuje się też gotowaniem — dzięki temu wiem, jak pracować z potrawami, aby wyglądały jak najkorzystniej. Swoimi przepisami dzielę się na blogu mykitchenlife.pl.
A jeśli chcesz wiedzieć, jak podchodzę do fotografii kulinarnej, sprawdź rozmowę ze mną na stronie lightroomjestfajny.com.
Prywatnie
Z zawodu jestem copywriterką specjalizującą się w tworzeniu treści wspomagających pozycjonowanie stron www. Obecnie nadal się tym zajmuje, bo pisanie, tak jak robienie zdjęć, sprawia mi przyjemność. I dzięki temu mogę też podpowiedzieć coś więcej moim klientom 🙂
A prywatnie jestem kocią niewolnicą (chciałabym mieć w sobie tyle stanowczości, co moja kotka stalkerka), a także proseccoholiczką. Uwielbiam spędzać czas w domu, a moją ulubioną rozrywką (poza obrabianiem zdjęć, obowiązkowo do filmów/seriali na Netfliksie), jest czytanie.
Można mnie też poznać po tym, że wszędzie chodzę z aparatem i nawet w restauracji jem zimne posiłki…
Szukasz fotografki kulinarnej?
Zgłoś się do mnie! Pracuję z klientami z całej Polski – mogę przyjechać do siedziby Twojej firmy lub zrealizować zlecenie w swoim studiu w Katowicach.
Czym się zajmuje fotograf kulinarny?
Czy wystarczy wiedzieć, jak robić dobre zdjęcia, aby apetycznie przedstawić jedzenie? Niestety nie. I dlatego, oprócz takich specjalizacji jak fotografia portretowa, weselna czy produktowa, pojawiła się również fotografia kulinarna.
Fotograf kulinarny musi posiadać wiedzę z kilku dziedzin: przygotowania i układania potraw, fotografii, a także stylizacji jedzenia. I dobrze byłoby, aby do tego wszystkiego potrafił stworzyć nastrój, który towarzyszy spożywaniu konkretnych posiłków. Czy to już wszystko? Jeszcze nie. Fotograf kulinarny musi posiadać odpowiednie zaplecze, tj. nie tylko sprzęt techniczny, ale również tła, naczynia oraz inne akcesoria (również jadalne).
Zarówno ta wiedza, jak i całe wyposażenie fotografa mają sprawić, że nawet najtrudniejsza w pokazaniu potrawa będzie wyglądać smacznie, zachęcać do natychmiastowego zjedzenia. Fotograf kulinarny odda jej smak, zapach, sprawi, że odbiorca stanie się głodny (nawet jeśli jest świeżo po innym posiłku…).
Fotografia kulinarna – oferta. Komu potrzebny jest fotograf kulinarny?
Kto korzysta z usług osób zajmujących się fotografią kulinarną? Przede wszystkim właściciele firm z branży HoReCa, a sesje dla restauracji są jedną z najpopularniejszych ofert. Ale, w praktyce, to nie wyczerpuje możliwości. Fotografia kulinarna i stylizacja żywności to usługa skierowana m.in. do firm dietetycznych i cateringowych, producentów żywności, a także sklepów spożywczych, czy sklepów zajmujących się sprzedażą akcesoriów i sprzętów do przygotowania potraw (w końcu jak lepiej skłonić klientów do zakupu, niż pokazując im, co pysznego mogą dzięki nim ugotować, prawda?).
Fotograf kulinarny wykonuje zdjęcia dla restauracji (zarówno do menu, jak i reklamowe, do social mediów), zdjęcia produktowe żywności czy zdjęcia do e-booków i książek kulinarnych, jadłospisów dietetycznych.
Dlatego, jeśli działasz w branży spożywczej/gastronomicznej i chcesz zachęcić klientów do spróbowania Twoich potraw/ produktów, potrzebujesz dobrych zdjęć. I, jak może się już przekonałeś/-aś wcale nie jest tak łatwo je wykonać. Wtedy pomóc może Ci fotograf kulinarny.
Fotograf kulinarny – Katowice, Śląsk
Jeśli potrzebujesz zdjęć kulinarnych do promocji swoich produktów, to współpraca z doświadczonym fotografem może odbywać się zdalnie. Wystarczy wybrać odpowiednią osobę, która, oprócz zdjęć przygotuje również… samą potrawę na podstawie Twojego przepisu.
Prowadzisz restaurację, cukiernię, inną działalność uniemożliwiającą pracę zdalną i konieczna jest bezpośrednia współpraca? Fotograf kulinarny na Śląsku to rozwiązanie dla Ciebie i jak się pewnie już domyślasz, możesz zgłosić się do mnie.
Moja firma zajmuje się fotografią kulinarną w Katowicach, aczkolwiek możliwe jest nawiązanie stałej lub jednorazowej współpracy na obszarze całego Śląska. W zależności od charakteru zlecenia, sesję mogę wykonać w Twoim lokalu/siedzibie firmy lub odbiorę od Ciebie gotowy produkt/składniki dania, które następnie złożę i wystylizuję w swoim studiu.