fbpx

Stylizacja żywności — Katowice

Choć są potrawy, które, niezależnie od warunków, wyglądają pięknie, to najczęściej to, co zachwyca na żywo, na zdjęciu wygląda nijako, nieapetycznie. Można to jednak zmienić i tym właśnie się zajmuje. Sprawdź, jak mogę Ci pomóc.

Stylizacja jedzenia

Choć efektowne torty artystyczne, czy wyrafinowane dania według autorskich przepisów doświadczonych kucharzy często wyglądają pięknie same w sobie, wielu potrawom trzeba delikatnie pomóc, aby kusiły swoim wyglądem na zdjęciu, pobudzały apetyt. Czasami wystarczy wyeksponować składniki, np. gulaszu, czy zupy, innym razem konieczne będzie stworzenie odpowiedniego klimatu przy pomocy pasujących dodatków, naczyń.

Stylizacja żywności to nie tylko dbanie o to, aby potrawa wyglądała apetycznie, ale też opowiadała historię, spójną z wizją i celami Twojej marki. To tworzenie aranżacji wokół dania lub pojedynczego składnika, która podkreśli jego najlepsze cechy, odda nie tylko wygląd, ale przede wszystkim smak i zapach. I jeśli zaprosisz mnie do współpracy podczas sesji dla Twojej marki, mogę się tym zająć.

Współpraca

Masz już osobę odpowiedzialną za wykonanie sesji dla Twojej restauracji, marki? Możesz zaprosić mnie do współpracy wyłącznie w zakresie stylizacji jedzenia. Dzięki temu zyskasz pewność, że zdjęcia będą nie tylko piękne, ale również apetyczne. Sprawdź moje portfolio i przekonaj się, że nawet najtrudniejsze w pokazaniu danie może pobudzić apetyt i wyobraźnię.

Koktajl z krewetkami

Jak działam?

Chociaż do każdej współpracy podchodzę indywidualnie, w zależności od Twoich potrzeb, kilka kwestii się nie zmienia. Dlatego sprawdź, jak działam.

Na początku muszę dowiedzieć się czegoś więcej o Twojej marce, poznać jej charakter. W przypadku restauracji pomocne są zdjęcia wystroju, które często nadają kierunek zdjęć (bo pewnie chcesz, aby wszystko było spójne, prawda?).

Następnie potrzebuję od Ciebie listy potraw i głównych składników, które się w nich znajdują. Na tej podstawie przygotuję wizję, pomysły na sesję, które wcześniej z Tobą skonsultuję, aby mieć pewność, że myślimy o tym samym.

W wyznaczonym dniu przyjeżdżam wcześniej, aby zapoznać się z miejscem, w którym odbywa się sesja. Biorę ze sobą swoje dodatki (naczynia, tekstylia, inne pasujące akcesoria), które przydadzą się podczas stylizowania dań. A potem zaczynam już intensywną pracę z osobą, którą zatrudniasz do robienia zdjęć.

 

 

Co jest potrzebne do stylizacji żywności?

Możesz wybrać jedną z dwóch możliwości: potrawy stylizowane są z użyciem Twoich naczyń, sztućców, innej zastawy, a tło stanowi wnętrze lokalu lub wszystko mogę przywieźć ze sobą. Posiadam kolekcję naczyń umożliwiającą mi wykonanie zarówno nowoczesnej, eleganckiej, jak i rustykalnej stylizacji.

Co jest lepszym rozwiązaniem? To zależy od charakteru Twojej marki, przeznaczenia zdjęć, a także tego, jakim wyposażeniem dysponujesz w dniu sesji. Ale nie martw się — najpierw przeprowadzę z Tobą krótki wywiad i na tej podstawie zaproponuje rozwiązania, które, jak wynika z mojego doświadczenia, mogą okazać się najlepsze.

Dlaczego warto?

Nie wystarczy sama wiedza na temat robienia zdjęcia, kompozycji, aby potrawa wyglądała pięknie. Współpraca fotografa i stylisty żywności to sposób na oddanie smaku, charakteru dania. I pomocna jest tu nie tylko wiedza z zakresu fotografii kulinarnej, ale również gotowania. Dzięki temu mogę podpowiedzieć, co zmienić na etapie przygotowania, czy składania dania, a także wiem, jak sprawić, by najmniej apetyczne składniki zachęcały do jedzenia.

Przykłady stylizowanych potraw

Muffinki cytrynowe
Lód na patyku
Brownie czekoladowe
Muffinki jagodowe
Fotografia deseru
Joanna Kaźmierczak stylizacja żywności

Potrzebujesz stylistki żywności?

Zgłoś się do mnie, a pomogę Ci sprawić, że zdjęcia będą nie tylko piękne, ale i apetyczne, zaczną oddziaływać na wyobraźnię Twoich klientów.

Na czym polega stylizacja żywności?

W dużym uproszczeniu pisząc, stylizacja żywności to proces polegający na takim przygotowaniu daniu, aby wyglądało ono jak najatrakcyjniej w obiektywie aparatu, a także, aby oddało na zdjęciu nie tylko swój wygląd, ale także smak i zapach.

Stylizacja potraw często zaczyna się już na etapie gotowania, szczególnie w przypadku fotografii kulinarnej dla książek kucharskich, materiałów reklamowych, gdzie możliwe jest odtworzenie przepisu. W innym wypadku food styling może polegać na drobnych zmianach w gotowym daniu (inne ułożenie, nadanie błyszczącej struktury czy efektu świeżości). W przypadku sesji dla restauracji, innych punktów gastronomicznych, styliści żywności zazwyczaj współpracują z kucharzami.

Jak wspominałam, stylizacja kulinarna to nie tylko ładny wygląd potrawy, ale próba oddania jej smaku i zapachu. Robi się to np. poprzez wyciągnięcie kluczowych składników na wierzch czy dodanie ich do kadru. Należy skupić się nie tylko na samym daniu, ale także zaaranżować najbliższe otoczenie tak, aby jeden rzut ok wystarczył, by poczuć smak potrawy.

Stylista jedzenia a fotograf kulinarny

Stylista jedzenia może być jednocześnie fotografem kulinarnym, aczkolwiek nie zawsze jest to równoznaczne. Aby móc właściwie przygotować potrawę do zdjęcia, trzeba posiadać wiedzę z zakresu gotowania, tego, jak zachowują się pojedyncze składniki podczas różnych form obróbki, a także, jak nadać im świeżości, apetycznego wyglądu. Przykładowo, pokazując pieczoną brukselkę, o wiele lepiej jest… ją zblanszować i krótko zrumienić na patelni, ponieważ wtedy można zachować kontrolę nad jej jędrnością, równomiernym „przypieczeniem”. W przypadku zup i gulaszy wyciąga się część składników, po czym dodaje się je osobno, aby nie zaginęły w środku, inaczej składa się też np. sałatkę lub kilkuelementowe danie. W sieci popularne są fotograficzne triki, takie jak zastępowanie bitej śmietany pianką do golenia, czy używanie płynu do naczyń, która imituję piankę w piwie, aczkolwiek obecnie w fotografii kulinarnej dąży się raczej do naturalności, potrawa po sesji powinna dalej być jadalna.

Z tego względu fotografowie (również kulinarni) zwykle współpracują ze stylistami żywności.

Stylizacja kulinarna – Katowice

Moją specjalizacją są zarówno zdjęcia jedzenia, stylizowana fotografia produktowa żywności, jak i stylizacja potraw. Jeśli masz już wybranego fotografa, możesz zlecić mi wyłącznie stylizację jedzenia – takie współprace podejmuje głównie na terenie Katowic/Śląska (tego typu realizację wykonywałam np. dla Pubu pod Browarem Tyskim). Natomiast jeśli chcesz, abym wykonała dla Ciebie zdjęcia potraw przygotowanych na podstawie przesłanego przepisu, możemy pracować zdalnie.