fbpx

Stylizacja jedzenia do zdjęć – dlaczego jest ważna podczas sesji fotografii kulinarnej?

Joanna Kaźmierczak

Fotografka kulinarna z ponad pięcioletnim doświadczeniem. Specjalizuje się w stylizacji jedzenia, a także w zdjęciach dla restauracji.

Włoski makaron

Oglądasz zdjęcia jedzenia znalezione na Pintereście, czy Instagramie i na sam ich widok zaczynasz robić się głodna/-y, po czym patrzysz na swoje próby fotograficzne i… masz wątpliwości, czy potrawa naprawdę była aż tak smaczna? Prawdopodobnie to nie z daniem jest coś nie tak, tylko zabrakło mu odpowiedniej stylizacji. Dlatego tłumaczę, czym jest stylizacja kulinarna, i dlaczego jest aż tak ważna.

Na czym polega stylizacja jedzenia?

W uproszczeniu stylizacja żywności to podanie potrawy w taki sposób, aby nie tylko wyglądała apetycznie, ale także, by nie było wątpliwości, z czego się składa i jaki jest jej smak. I tutaj może Cię zaskoczę, ale danie podane „do jedzenia” nie zawsze będzie wyglądać dokładnie tak samo, jak do zdjęcia. I wcale nie chodzi o to, aby oszukiwać odbiorców, czy stosować różne sztuczki, o czym zaraz się przekonasz.

Food styling można podzielić na:

  • stylizowanie samej potrawy;
  • stylizowanie przestrzeni wokół potrawy.

Stylizacja potraw polega na takim połączeniu wszystkich składników, aby całość wyglądała apetycznie i by odbiorca nie musiał zastanawiać się, co to za danie oraz jaki jest jego smak. Tutaj najprościej jest to wytłumaczyć na przykładach. Jeśli robisz gulasz, to często wszystkie składniki giną w sosie. A wystarczy kilka z nich odłożyć na etapie gotowania i na samym końcu ułożyć na wierzchu, aby uwypuklić warzywa oraz mięso. Nigdy nie fotografuje się wymieszanej sałatki, przygotowuje się ją warstwowo. Po pierwsze, wtedy dokładnie wiadomo, co w niej jest, a po drugie warstwy dodają trójwymiarowości zdjęciu. I ostatni przykład – pasta albo zupa krem. Nawet jeśli mają piękny kolor, to nie wyglądają zbyt ciekawe. Dlatego na ich wierzchu można ułożyć główne składniki lub dodać zioła użyte jako przyprawy.

Zupa kukurydziana zdjęcie stylizowane

Food styling to również wiedza na temat tego, jakiej obróbce poddać konkretne produkty, by wyglądały apetycznie. Kiedy lepiej je zgrillować, kiedy zblanszować (chociaż w przepisie nie ma o tym informacji), a kiedy delikatnie skropić wodą lub posmarować oliwą, by dodać im blasku.

Oprócz tego stylizacja kulinarna to odpowiedni dobór dodatków do głównego bohatera zdjęcia. Chodzi tu nie tylko o naczynia i akcesoria (w końcu tym zajmuje się fotografia kulinarna), ale także o produkty spożywcze, które będą uzupełniać danie, czy, znowu, wskazywać na jego składniki.

Po co stylizować jedzenie do zdjęć?

Po co to wszystko? Jak pisałam wcześniej, nie każde, nawet najsmaczniejsze danie, będzie dobrze wyglądać w obiektywie aparatu/telefonu. A skoro czytasz ten artykuł, to pewnie już sam/-a się o tym przekonałaś/-eś.

Food styling ma dwa cele:

  • sprawić, aby sama potrawa wyglądała apetycznie, wzbudzała natychmiastową chęć jej zjedzenia/przygotowania;
  • oddać na zdjęciu smak i zapach potrawy.

Co ciekawe, stylista/-ka jedzenia nie zawsze musi być jednocześnie fotografem/-ką. I odwrotnie – nie każda osoba, która zajmuje się fotografią, będzie umiała tak pokazać danie na zdjęciu, aby pobudzało kubki smakowe. Aby móc stylizować żywność, trzeba mieć też sporą wiedzę z zakresu gotowania, obróbki produktów spożywczych, ponieważ często już na etapie przygotowania potrawy zaczyna się praca nad jego aranżacją.

Naleśniki na patelni - zdjęcie reklamowe

Kiedy food styling jest potrzebny?

Myślę, że już doskonale wiesz, dlaczego stylizacja jedzenia jest tak ważna podczas sesji oraz co sprawia, że jedne zdjęcia kuszą „smakiem”, a obok innych przechodzisz obojętnie. A odpowiadając na pytanie, kiedy food styling jest potrzebny, raczej już Cię nie zaskoczę – za każdym razem, gdy fotografujesz jedzenie. I nie ma tu znaczenia, czy mówimy o gotowym, restauracyjnym daniu, którego nie można zmieniać, aby nie wprowadzać w błąd klientów, czy o potrawie, którą sam/-a przygotowujesz od podstaw. Ponieważ oprócz samego posiłku, ważna jest także aranżacja, w której się ono znajduje.

Drink na cointreau
Joanna Kaźmierczak stylizacja żywności

Masz pytania?

Chętnie na nie odpowiem! Napisz do mnie i porozmawiajmy o fotografii kulinarnej.