fbpx

Artystyczne zdjęcia jedzenia – co jest potrzebne, aby zrobić dobre zdjęcia jedzenia?

Joanna Kaźmierczak

Fotografka kulinarna z wieloletnim doświadczeniem. Specjalizuje się w stylizacji jedzenia, a także w zdjęciach dla restauracji. Sprawia, że zdjęcia zaczynają opowiadać historię.

Naczynia do zdjęć

Czy wystarczy sama potrawa, aby stworzyć artystyczne zdjęcia jedzenia, które będą przyciągać uwagę i powodować nagłe pobudzenie apetytu? Niestety nie. Fotografia potraw wymaga posiadania odpowiedniego zaplecza, o którym Ci teraz trochę opowiem. Dlatego, jeśli chcesz wiedzieć, czego potrzebujesz, aby zacząć, mam dla Ciebie kilka wskazówek.

Fotografia kulinarna – warsztat fotografa

Zanim opiszę, jak wygląda warsztat fotografa kulinarnego, chciałabym zwrócić uwagę na jedną rzecz (dobra, dwie, ponieważ wszystko zależy od tego, czy jesteś zainteresowany/a robieniem, czy zleceniem komuś zdjęć jedzenia).

Jeśli szukasz osoby, która wykona dla Ciebie zdjęcia potraw, wybieraj fotografa (lub fotografkę), którego specjalizacją są zdjęcia kulinarne. I jest to ważne z dwóch powodów. Po pierwsze, będzie mieć on wiedzę i doświadczenie w sesjach tych konkretnych produktów, co w praktyce przekłada się na apetyczny sposób podania, aranżację i wybór kadru, który jest najkorzystniejszy dla konkretnej potrawy. A po drugie, fotograf będzie posiadać wszystkie te rzeczy, o których pisze poniżej. Co za tym idzie, jego kompozycje nie dość, że będą atrakcyjniejsze, to jeszcze nie zostaniesz obciążony/a kosztem zakupu dodatków do zdjęć, co jest popularną praktyką wśród studiów, które nie są wyspecjalizowane w tym typie fotografii.

Jesteś tutaj, ponieważ sam/a chcesz robić zdjęcia potraw i nie wiesz, co jest potrzebne na start? Mam dobrą i złą wiadomość. Zła jest taka, że wszystko, o czym pisze, faktycznie będzie Ci potrzebne. Ale nie martw się, dopóki nie masz zamiaru od razu działać komercyjnie, swój warsztat możesz budować systematycznie, choć licz się z tym, że… prawdopodobnie nigdy nie dojdziesz do momentu, w którym masz już wszystko. A to oznacza, że potrzebujesz na to nie tylko środków, ale i miejsca.

Potrzebujesz profesjonalnych zdjęć jedzenia…

…a nie masz odpowiedniego zaplecza? Zgłoś się do mnie – od lat zajmuje się fotografią kulinarną i oprócz umiejętności, stworzył warsztat potrzebny do pracy.

Statyw, aparat, lampa do zdjęć jedzenia – jaki sprzęt fotograficzny?

Robisz fotki jedzenia na Instagram, do social mediów? Wystarczy Ci smartfon. Ale jeśli chcesz oferować profesjonalne, artystyczne zdjęcia potraw swoim klientom, będziesz potrzebować:

  • aparatu, najlepiej pełnoklatkowego (nie będę zaznaczać, że ma to być lustrzanka, ponieważ obecnie pełnoklatkowe bezlusterkowce są równie dobre);
  • obiektywów – bazą jest obiektyw 50 mm, który uchodzi za najbardziej uniwersalny, ale oprócz tego przyda Ci się obiektyw makro oraz jeden szerszy, do zdjęć w restauracjach;
  • statywu – nawet jeśli lubisz fotografować „z ręki”, statyw przyda Ci się w trakcie przygotowania stylizacji dania, aranżacji kadru;
  • lampy fotograficzne – do zdjęć w ciemnych restauracjach, lokalach gastronomicznych, a także fotografowania wieczorem, czy w okresie jesienno-zimowym, gdy jest mało światła.

I tak naprawdę to jest podstawa, od której warto byłoby zacząć

Jeśli chcesz wiedzieć więcej, jaki aparat do fotografii kulinarnej, zapoznaj się z moim artykułem, w którym piszę o tym szerzej.

Aparat Zenit

Tło do zdjęć jedzenia

Artystyczne zdjęcia jedzenia rzadko fotografowane są na stole, który masz w domu, czy w studiu. Znacznie częściej wykorzystuje się:

  • tła winylowe, które dedykowane są fotografii kulinarnej (charakteryzuje to m.in. to, że są matowe, nie powodują odbić na zdjęciach);
  • tła malowane, które można przygotować samodzielnie, m.in. na płytach HDF; tworząc takie tło, należy zwrócić uwagę na to, by używać matowych farb oraz matowego lakieru zabezpieczającego;
  • deski, które imitują stół;
  • płytki ceramiczne.

Im większą kolekcję teł o zróżnicowanej fakturze, kolorystyce posiadasz, tym lepiej – łatwiej będzie Ci się dopasować do samej potrawy, a także charakteru, stylu, w jakim mają być wykonane zdjęcia.

Tła do fotografii kulinarnej

Naczynia do fotografowania potraw

To, co będzie dla Ciebie najważniejsze, to naczynia, w których fotografujesz potrawy. Na początek mogę Ci poradzić, aby wybierać:

  • ceramikę o matowym wykończeniu;
  • talerze i miski w neutralnych kolorach jak biały i beżowy, bez dodatkowych wzorów;
  • naczynia o okrągłym kształcie (są łatwiejsze w stylizowaniu niż prostokątne czy owalne).

W przypadku naczyń oraz szkła, zasada jest ta sama, co przy tłach – im jest ich więcej i są bardziej zróżnicowane, tym jest łatwiej, ciekawszy efekt można uzyskać.

Tutaj trzeba też dodatkowo myśleć o tym, aby naczynia pasowały do teł (lub na odwrót, tła do naczyń), a także do klimatu, jaki chcesz osiągnąć – inne będą odpowiednie do zdjęcia rustykalnego chleba, a inne do świeżej, owocowej owsianki. Często zdarza się też tak, że fotograf kupuje ceramikę pod konkretną sesję, jeśli nie ma nic odpowiedniego w swojej kolekcji.

Sztućce wykorzystywane podczas sesji zdjęciowych

Oprócz naczyń ważne są też sztućce. I to nie tylko widelce, noże i łyżeczki, ale także takie akcesoria kuchenne jak specjalne łyżeczki do miodu, czy do nakładania lodów, szczypce, łopatki do ciasta itp.

Sztućce mogą być srebrne, metalowe, drewniane, a nawet ceramiczne (te ostatnio zyskują na popularności), stare/stylizowane na stare lub wręcz przeciwnie, nowoczesne.

Sztućce do zdjęć

Tkaniny, ściereczki w fotografii kulinarnej

Ściereczki na zdjęciach mogą dodać eleganckiego lub domowego charakteru. Stanowią jeden ze sposobów na wypełnienie kadru, czy dodawanie mu trójwymiarowości, dodatkowych warstw.

Najlepiej wybierać tkaniny, które nie są sztywne, łatwo poddają się układaniu. Z mojego doświadczenia wiem, że dobrze sprawdzają się len, bawełna, a także specjalne ściereczki do fotografii kulinarnej, które z wyglądu nieco przypominają gazę. I tak jak w wypadku naczyń oraz teł, dobrze posiadać tkaniny w różnych kolorach, czy wykończonych w określony sposób.

Ściereczki do fotografii kulinarnej

Deski, drewniane dodatki

Niezależnie od tego, jakiego typu zdjęcia wykonujesz, przyda Ci się kolekcja różnych desek, a także drewnianych dodatków, jak solniczka i pieprzniczka, talerzyk, czy nawet tarka.

Na deskach można postawić wybraną potrawę (zwłaszcza, jeśli chcesz stworzyć wrażenie, że jest ona świeżo wyjęta z piekarnika, czy ściągnięta z kuchenki i mogłaby przypalić blat), czy użyć ich jako wypełnienia w kadrze, tworząc naturalny, domowy efekt.

Deski do zdjęć jedzenia

Jadalne akcesoria do zdjęć

Warsztat fotografa kulinarnego nie może obyć się bez jadalnych dodatków do zdjęć, takich jak świeże zioła, niezmielone przyprawy, a nawet krakersy, czekoladki czy cukierki. Oczywiście, najczęściej kupuje się je specjalnie do danej sesji, z doświadczenie jednak wiem, że zawsze warto mieć podstawowe dodatki pod ręką, ponieważ może okazać się, że akurat w danym zdjęciu się przydadzą.

I tutaj Ci zdradzę, że ja mam kilka szuflad wypełnionych właśnie takimi akcesoriami, nierzadko kupowanymi specjalnie tylko i wyłącznie z myślą o zdjęciach, które kiedyś mogą powstać.

Jadalne dodatki do zdjęć

Zdjęcia jedzenia – pozostałe propsy

Uff, najważniejsze propsy, czy akcesoria do zdjęć, już wymieniłam, ale to tak naprawdę… nie wyczerpuje tematu. Oprócz tego warto mieć:

  • sezonowe dodatki, np. typowo letnie czy zimowe;
  • propsy na określoną okazję jak urodziny, sylwester, walentynki,
  • skrzyneczki, koszyczki itp.

Fotografie jedzenia a cena

Na koniec wspomnę o jeszcze jednej kwestii – cały wspominany przeze mnie warsztat fotografa kulinarnego wpływa na cenę zdjęć jedzenia. Jeśli chcesz zajmować się fotografowaniem potraw, musisz nieustannie inwestować w nowe naczynia, tła, akcesoria, aby móc dopasować się do zmieniających się wymagań klientów. I z drugiej strony, jeśli jesteś zleceniodawcą, dobrze jest wziąć pod uwagę to, jak wiele rzeczy jest potrzebnych, aby finalne efekty sesji były apetyczne, pobudzające wyobraźnię.

Joanna Kaźmierczak stylizacja żywności

Masz pytania?

Chętnie na nie odpowiem! Napisz do mnie i porozmawiajmy o fotografii kulinarnej.