fbpx

Jak wygląda współpraca z fotografem kulinarnym?

Joanna Kaźmierczak

Fotografka kulinarna z wieloletnim doświadczeniem. Specjalizuje się w stylizacji jedzenia, a także w zdjęciach dla restauracji. Sprawia, że zdjęcia zaczynają opowiadać historię.

Prosecoo - drink z marakują - fotografia żywności

Chcesz rozpocząć współpracę z fotografem kulinarnym, ale trochę obawiasz się tego, jak to będzie wyglądać, co Ty musisz przygotować? Nie martw się, tak naprawdę Twoje zaangażowanie sprowadza się do ustalenia kilku szczegółów, a także zaakceptowaniu pomysłów. I ja pokrótce przedstawię, jak to najczęściej wygląda.

Fotograf kulinarny – współpraca. Co musisz wiedzieć?

Często, gdy dzwonią do mnie potencjalni klienci, to już na wstępie mówią, że nigdy nie współpracowali z fotografem kulinarnym i nie wiedzą, czego się spodziewać, jakie zadania będą do nich należeć. Zwykle też nie do końca zdają sobie sprawę z tego, czego konkretnie potrzebują, ani jak to ma przebiegać pod kątem „technicznym”. Dlatego przygotowałam kilka wskazówek, które powinny ułatwić współpracę.

Zacznę od tego, że wybierając fotografa, niezależnie od jego specjalizacji, zawsze należy kierować się jego portfolio. Zobaczyć, czy odpowiada Ci w styl, w jakim robi zdjęcia, czy właśnie takich efektów oczekujesz. Bo jeśli jego specjalizacją są storytellingowe zdjęcia jedzenia, może odmówić wykonania sesji produktowej w stylu pop-art lub, nawet jeśli przyjmie zlecenie, efekty mogą nie być satysfakcjonujące.

Spodobało Ci się portfolio i właśnie takich zdjęć potrzebujesz dla swojej marki? Śmiało, wysyłaj zapytanie o możliwość podjęcia współpracy. I na tym etapie pewnie interesuje Cię wycena, prawda? Aby ułatwić komunikację, już na start zawrzyj kilka informacji:

  • czy chodzi Ci o aranżowane zdjęcia produktów spożywczych, zdjęcia jedzenia na podstawie Twoich przepisów, czy może sesja dla restauracji?;
  • jak dużo zdjęć potrzebujesz?
  • jakie jest przeznaczenie zdjęć, czyli w jaki sposób i gdzie będziesz je wykorzystywać?
  • jakich efektów oczekujesz? – i ten punkt jest najtrudniejszy, ale już tłumaczę, o co chodzi – wycena często zależy od stopnia rozbudowana poszczególnych aranżacji; a jeśli na tym etapie jeszcze nie wiesz, czego chcesz, odpal Pinteresta lub inny serwis ze zdjęciami jedzenia, wybierz kilka takich, które najbardziej Ci odpowiadają i dołącz je do maila.

A co, jeśli zapomnisz o którejś z tych informacji? Nic nie szkodzi, fotograf kulinarny po prostu dopyta o interesujące go szczegóły. Każdy ma też nieco inne metody wyceny, dodatkowo mogą się one różnić w zależności od charakteru zlecenia, ale o tym się dowiesz w informacji zwrotnej.

Fotografia Joanna Kaźmierczak

Od opracowania klimatu do sesji – jak przebiega współpraca z fotografem kulinarnym?

Wycena zaakceptowana, rozpoczynacie współpracę. Co dalej? Na tym etapie fotograf kulinarny musi poznać wszystkie szczegóły, opracować koncepcję, pomysły na ujęcia. Może w tym celu przygotować tzw. moodboard, czyli tablicę z różnymi propozycjami zdjęć, które będą oddawać klimat, charakter sesji. To tak naprawdę najprostszy sposób na zobrazowanie potencjalnych efektów (tutaj zaznaczę, że chodzi tylko o ustalenie klimatu, a nie skopiowanie pomysłów). Jako ciekawostkę dodam, że to najczęściej zajmuje kilka dni, dlatego nie dziw się, gdy fotograf kulinarny nie zgadza się podjąć współpracy z dnia na dzień.

Zadaniem fotografa jest także przygotowanie wszystkich niezbędnych rzeczy do zdjęć – teł, naczyń, a także produktów spożywczych używanych podczas sesji. Może korzystać z własnych zasobów, choć najczęściej konieczne jest dokupywanie dodatków pod konkretne zlecenie (ceramiki w specyficznym kolorze czy kształcie, świeżych ziół, kwiatów itp.).

Przedostatnim etapem współpracy jest sama sesja, po której następuje postprodukcja, czyli obróbka zdjęć. I w ogólnym zarysie to tak naprawdę wszystko. Ale mam mały dodatek – kilka podpowiedzi, jak to wygląda w konkretnych przypadkach.

Fotografia kulinarna – współpraca

Wiesz, już jak wygląda współpraca z fotografem kulinarnym i chcesz zabrać się do działania? Napisz do mnie, ustalimy wszystkie szczegóły i wykonam dla Ciebie smaczne zdjęcia jedzenia.

Sesje dla restauracji

Sesje dla restauracji odbywają się w jej siedzibie. Niezależnie od tego, czy to aranżowane zdjęcia potraw do menu, czy lifestylowe, Twoim głównym zadaniem będzie dostarczenie produktu, czyli, w tym przypadku, dania. Ale to chyba jasne, prawda?

Najlepiej, gdy zdjęcia odbywają się poza godzinami pracy lokalu lub w czasie, gdy zazwyczaj panuje w nim niewielki ruch. Dobrze jest też oddelegować jednego pracownika, który będzie pomagać fotografowi, tj. dostarczać potrawy, napoje znajdujące się w ofercie restauracji. A jeśli chcesz się dowiedzieć więcej, jak wygląda sesja fotografii kulinarnej w restauracji, zerknij do artykułu, w którym dokładniej omawiam ten rodzaj współpracy.

Zerknij też na zdjęcie, które regularnie wykonuję dla kawiarni Witaminka Naturalnie w Katowicach – dzięki temu, że odwiedzam ją raz w miesiącu, mogę dostosowywać temat zdjęć do sezonowej oferty, nowości.

Zdjęcia produktowe żywności

W przypadku zdjęć produktowych żywności Twoje zadanie zwykle sprowadza się do dostarczenia produktów, które chcesz, aby zostały sfotografowane. Jeśli bohaterami sesji są ciasta, torty lub inne potrawy szybko psujące się/wymagające szczególnych warunków transportu, można też umówić się na sesję w Twojej siedzibie. Tu tak naprawdę wszystko sprowadza się do ustaleń, które będą wygodniejsze zarówno dla Ciebie, jak i dla fotografa.

Możesz zobaczyć realizację takiego zlecenia dla Sweet Dream, czyli cukierni wykonującej makaroniki i monodesery, które należało sfotografować w dniu odebrania produktów.

Zdjęcia kulinarne do książek, e-booków, materiałów promocyjnych

A co w sytuacji, gdy opracowujesz własne przepisy i chcesz, aby ktoś sfotografował finalny efekt? Najczęściej przygotowaniem dania zajmuje się… fotograf kulinarny. I biorąc pod uwagę specyfikę tej dziedziny fotografii, większość osób robiących zdjęcia potraw ma do tego odpowiednie przygotowanie.

W takich wypadkach wystarczy, że dostarczysz przepis. Fotograf zakupi składniki niezbędne do jego przygotowania, zajmie się gotowaniem oraz stylizacją jedzenia. Trzeba jedynie wcześniej ustalić, jaki jest stopień skomplikowania dań, ponieważ może okazać się, że potrzebujesz osoby, która ma doświadczenie np. w pieczeniu tortów.

I dla przykładu sprawdź zdjęcia, które robiłam dla dietetyczki, DrLifestyle, która potrzebowała ich do promocji jadłospisów.

Fotograf kulinarny – Katowice

Czasami współpraca z fotografem kulinarnym ma charakter zdalny, tj. możesz nigdy nie zobaczyć się z nim na żywo. Jednak w przypadku gastronomii takie zlecenia najczęściej realizowane są lokalnie, konieczna jest wizyta w Twojej siedzibie. I jeśli szukasz fotografa kulinarnego w Katowicach, na Śląsku, możesz zgłosić się do mnie. Napisz i dopytaj o szczegóły.

Joanna Kaźmierczak stylizacja żywności

Masz pytania?

Chętnie na nie odpowiem! Napisz do mnie i porozmawiajmy o fotografii kulinarnej.