Stylizacja jedzenia do zdjęć – dlaczego jest ważna podczas sesji fotografii kulinarnej?

Joanna Kaźmierczak
Fotografka kulinarna z wieloletnim doświadczeniem. Specjalizuje się w stylizacji jedzenia, a także w zdjęciach dla restauracji. Potrafi oddać emocje towarzyszące jedzeniu.
Myślisz, że zrobienie fotografowanie potraw to „cykanie” na szybko, od niechcenia? W takim razie może zaskoczyć Cię informacja, że istnieje specjalna dziedzina fotografii, która uczy, jak robić zdjęcia jedzenia. Sprawdź, na czym polega fotografia kulinarna i jakie umiejętności należy posiadać, aby zajmować się tym profesjonalnie.
Co to jest fotografia jedzenia?
Fotografia kulinarna to jedna ze specjalizacji fotografii, która skupia się na tym, jak robić apetyczne zdjęcia jedzenia. Takie, które oprócz pokazania samego dania, przywołają jego smak, zapach, a czasami również emocje, które towarzyszą posiłkowi. A by móc zajmować się fotografią jedzenia, trzeba:
- znać swój sprzęt, jego możliwości oraz ograniczenia;
- poznać zasady kompozycji;
- rozumieć, jak światło wpływa na odbiór zdjęcia, znać różnice między światłem bocznym, tylnym i przednim, a także wiedzieć, jak dopasować rodzaj światła do fotografowanej potrawy;
- posiadać wiedzę dotyczącą tego, jak zachowują się poszczególne składniki dania, w jaki sposób można manipulować jego przygotowaniem, aby osiągnąć pożądany efekt, a także co zrobić, by nawet nijaka potrawa wyglądała świeżo i apetycznie.
Czyli, w praktyce, należy dobrze obracać się w dwóch dziedzinach: fotografii i gotowaniu. Bo nawet jeśli to nie Ty przygotowujesz danie, musisz wiedzieć, jak z nim pracować, jak najlepiej wyeksponować konkretny rodzaj potrawy.

Fotografia jedzenia – co potrzeba?
Podstawowymi „składnikami” kulinarnej fotografii jest sprzęt (aparat/telefon, lampy itd.) i wiedza na temat przygotowywania potraw. Ale to nie koniec, ponieważ oprócz tego należy posiadać jeszcze kilka innych rzeczy, takich jak:
- tła do fotografii kulinarnej – mogą to dedykowane tła winylowe, ręcznie robione, malowane tła, czy deski, tapety, płytki;
- naczynia – szkło oraz ceramika, których kolory, kształt, a także sposób wykończenia dopasowane są nie tylko do samego dania, ale także do charakteru sesji;
- sztućce;
- tekstylia, ściereczki;
- propsy, które, choć niekoniecznie stricte związane z jedzeniem, umożliwiają oddanie określonego klimatu, jak świeże i suszone kwiaty, stary aparat, czy koszyk piknikowy.
Profesjonalny fotograf kulinarny lub stylista żywności musi posiadać sporą kolekcję takich dodatków, aby móc dopasować się do wizji (swojej lub klienta). To wszystko (naczynia, propsy) muszą harmonizować z potrawą, a także z efektem, jaki chcesz osiągnąć – im Twoja kolekcja jest bardziej rozbudowana, tym łatwiej to osiągnąć.
Wskazówka
Przeczytałam gdzieś, że kulinarna fotografia to moc dodatków. I choć przed chwilą napisałam, że profesjonaliści posiadają własną, rozbudowaną kolekcję naczyń i akcesoriów, to nie mogę zgodzić się z tym, że na tym polega „moc” zdjęć jedzenia. Można zrobić profesjonalne, minimalistyczne zdjęcie posiadając to, co masz w domu. Trzeba „tylko” wiedzieć, jak to zrobić. I z tego samego powodu nie każdy fotograf/-ka specjalizujący się w innej dziedzinie, zrobi apetyczne zdjęcie jedzenia.

Fotografia kulinarna telefonem czy aparatem?
Na koniec odpowiem na jedno z najczęściej powtarzających się pytań: czy można robić smaczne zdjęcia jedzenia telefonem, czy trzeba mieć aparat? Odpowiedź jest prosta – to nie aparat robi zdjęcia, tylko Ty. Zauważ, że gdy pisałam, jakie umiejętności są potrzebne, aby zajmować się fotografią kulinarną, zwróciłam uwagę na to, że trzeba znać swój sprzęt, jego możliwości i ograniczenia. Oczywiście, telefonem nie zawsze uzyskasz taki sam efekt, co aparatem, ale jeśli znasz zasady kompozycji, rozumiesz światło i wszystkie kulinarne tricki, które sprawiają, że jedzenie wygląda świeżo i smacznie, to tak naprawdę nie ma większego znaczenia, czym fotografujesz. A w artykule, jaki aparat do fotografii kulinarnej wybrać pokazuje tę samą scenę sfotografowaną różnym sprzętem.
No dobrze, a kiedy fotografia kulinarna telefonem się nie sprawdzi? Gdy zajmujesz się tym zawodowo, jako fotograf kulinarny, i oddajesz swoje zdjęcia klientom, które potem wykorzystywane są w celach marketingowych. Wtedy najważniejsza jest jakość, dobre oddania szczegółów nawet w większym formacie, a telefon mimo wszystko tego nie zapewni. Fotografia jedzenia to Twoje hobby lub prowadzisz kulinarnego bloga? Zanim zaczniesz inwestować w lepszy sprzęt, poznaj zasady rządzące zdjęciami dań i śmiało fotografuj telefonem.


Masz pytania?
Chętnie na nie odpowiem! Napisz do mnie i porozmawiajmy o fotografii kulinarnej.